Bregje van Weezel (47) woont samen met haar gezin in Kaapstad, Zuid-Afrika. Zij schrijft over haar belevenissen in het kleurrijke maar ook complexe land. In deze column deelt zij haar enthousiasme en kennis over de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie. Haar verhalen zijn niet te droog of te zwaar en deze column is geheel op haar (wijn-)lijf geschreven. Mocht je meer willen lezen over alles wat zij leuk vindt in Zuid-Afrika, dan kun je Bregje volgen op Instragram @vin_ik_leuk
‘Pers‘-bericht uit Zuid-Afrika. Wat brengt wijnjaar 2024?
Het is oogsttijd in Zuid-Afrika. Wat zal het wijnjaar 2024 brengen? Als ik dat nu al exact zou weten, zou ik daar mijn beroep van maken. Maar ik kan aan de hand van enkele internationale en Zuid-Afrikaanse trends natuurlijk wel wat voorzichtige verwachtingen uitspreken.
Geen of weinig
In tegenstelling tot de wereldwijde ontwikkeling, dat er steeds minder alcohol geconsumeerd wordt, is er in Zuid-Afrika het afgelopen jaar meer wijn gedronken dan ooit. Kijk ik niet van op. Het is een dranklustig volkje. En de Zuid-Afrikaanse Generatie Z is schijnbaar ook wat minder gevoelig. Want internationaal zorgt juist die generatie Z, flink versoberd tijdens de pandemie, voor deze non-alcoholische ontwikkeling. Ze kunnen zich geen leven zonder telefoon of internet voorstellen, maar zonder alcoholische versnapering lijkt ze geen enkel probleem. Met als gevolg wereldwijd een grote toename van dranken met geen of weinig alcohol erin en afname van de vraag naar wijn. Waardoor ook dit jaar in Zuid-Afrika het aantal wijngaarden zal afnemen net zoals de bijbehorende volumes. Vanzelfsprekend met gevolgen voor de export, wat gecompenseerd zal moeten worden met lokale verkoop. Waardoor de Zuid-Afrikanen weer meer moeten drinken. Dus verwacht hier op het vlak van alcoholinname weinig verandering. Zullen ze blij mee zijn en ik help graag mee.
Verschillende bodems
Kwaliteit gaat in Zuid-Afrika steeds vaker boven kwantiteit. Meer en meer wijnmakers kiezen ervoor om te laten zien of liever gezegd te laten proeven wat een “terroir” voor een wijn betekent. Dus geen verschillende stijlen van wijn maken meer, maar wijn met dezelfde druif van verschillende bodems. En wanneer je die specifieke wijngaard wil laat proeven, moet je er natuurlijk ook een beetje fatsoenlijk mee omgaan. Niet gek, dat deze wijnmakers dan ook “tromgeroffel” duurzaam te werk gaan. Deze manier van werken valt de nationale trots en krachtpatser Chenin Blanc steeds vaker ten deel. Gevolg daarvan is, dat die wijnen zo goed zijn en internationaal zoveel erkenning krijgen, dat ze nu voor de Zuid-Afrikaan onbetaalbaar zijn geworden. Gelukkig zijn er voor de thuisblijvers nog genoeg alternatieven.
Op de kaart
Diversiteit kan in het rijtje van trends natuurlijk niet ontbreken. Er zijn steeds meer niet blanken en vrouwen werkzaam in de voorheen nogal eenzijdig georiënteerde Zuid-Afrikaanse wijnindustrie. En die positieve ontwikkeling zal dit jaar alleen maar toenemen. Veel toprestaurants in Kaapstad kiezen er bewust voor om vrouwelijke wijnmakers letterlijk en figuurlijk op de kaart te zetten. Niet eens zo dapper wanneer je ziet dat zij zorgen voor Zuid-Afrika’s beste wijnen. Het gebruik van amphora’s is ook een trend. Dat zijn een soort van kleiachtige tanks in eivorm. Eeuwenoud principe. Ze geven geen smaak af, maar voegen zuurstof toe aan de wijn, waardoor de wijn zachter wordt. Denk dat je deze werkwijze steeds vaker in Zuid-Afrika tegen zal komen. Ik ben fan.
Ruiken & proeven
En dan hebben we natuurlijk ook nog AI of wel kunstmatige intelligentie. De enige ontwikkeling, die nog aan de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie voorbij lijkt te gaan. Prima wanneer een robot pesticide gaat spuiten en in de hitte wat maait. Maar het snoeien en plukken, laten we toch nog maar even aan de vertrouwde mensenhanden over. Het land kan niet meer werkeloosheid gebruiken. Maar ik maak me op dit gebied ook geen zorgen. Veel kan geautomatiseerd worden, maar alleen een mens kan ruiken en proeven. Cruciaal bij het maken én drinken van wijn. Of zou een bepaalde generatie dat ook willen veranderen? Zou ik dan weer smakeloos vinden.
Eerder verschenen columns van Bregje van Weezel lees je hier.
Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!
Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.