Column: Alto-Adige

Column: Alto-Adige

Mark Bertrand is dol op Italië. Hij houdt van het land, de cultuur, de drukte, de chaos, de handgebaren, het eten en vooral de wijnen. Wijn is voor hem méér dan het product in een fles. Het is voor Mark een beleving, wachtend om geopend te worden. Hij gaat op zoek naar het verhaal achter de wijn en neemt jou graag mee op die ontdekkingsreis.
Beeld: Unsplash

De kerstboom is nu wel zo ongeveer uit alle woonkamers en de laatste stukjes panettone zijn echt op: het nieuwe jaar is begonnen en met het nieuwe jaar komen ook goede voornemens. Mijn voornemen is om dit jaar een aantal regio’s in de spotlights te zetten die wat minder bekend zijn maar die het wine-wise zeker verdienen. Wijnen die zeker de moeite waard zijn maar de ‘pech’ hebben om niet uit Toscane of Puglia te komen, of wijngebieden met een hele kleine oplage. En tegelijkertijd zijn het wijnen met een signatuur waar menig Sangiovesedruif jaloers van wordt. Ik trap af met een wijngebied dat verantwoordelijk is voor iets minder dan 1% van de totale jaarproductie in heel Italië. Prima fermata signore e signori: de regio Alto-Adige.

 

Süd-Tirol

Je zou van minder in de war geraken. De ene zegt Alto-Adige en de ander Süd-Tirol, de plaatsnamen staan in twee talen (Italiaans en Duits) op de borden en ook in winkels en restaurants hoor je geregeld Duits. Om je gerust te stellen: je bent gewoon in Italië. Van de andere kant is het goed om te weten hoe het nu precies in elkaar zit. Eigenlijk is het vrij simpel. Nog niet zo gek lang geleden maakte Alto-Adige (ja, ja of Süd-Tirol) deel uit van Oostenrijk. Na het beëindigen van de eerste wereldoorlog werd dit gebied overgedragen aan Italië als een vorm van beloning. Het hele gebied is tot op dag van vandaag tweetalig en dat zie je dus tot en met de plaatsnaamborden aan toe. Een soort Friesland of Limburg zeg maar; het heeft zijn charmes maar u moet het wel even weten. Tegenwoordig is de nieuwe generatie echter vol Italiaans en om aan alle twijfels een eind te maken: ook alle wijnen vallen onder Italiaanse restricties. Slimme zet……

 

Klosterhof

Voor mij is deze regio heel bijzonder. Niet alleen de geschiedenis is boeiend maar ook de woestheid van het landschap. Zo is slechts 15% van dat landschap geschikt voor het verbouwen van wijnen. Des te knapper vind ik dan dat meer dan de helft van de wijnen uit dit gebied een DOC-wijntje is. Met dergelijke cijfers kun je thuiskomen. Tel erbij op dat er de grootste en waarschijnlijk oudste wijnrank in Alto-Adige ligt en het moge duidelijk zijn dat er hier veel wijnen verbouwd worden met een karakter om u tegen te zeggen. De regio kent drie inheemse druivensoorten (Vernatsch, Lagrein en Gewürztraminer) en volgens experts zijn de witte wijnen uit Alto-Adige de meest sprankelende van Italië. Dat heeft dan weer te maken met de warme dagen en koele nachten. Ik wil graag een wijnhuis hier extra in het zonnetje zetten: wijndomein Klosterhof. Zij gaan voor 100%. Geen blend, geen experimenteren maar de puurheid. Het pure van de regio wordt gebotteld en dat proef je. Zo heeft de Goldmuskateller een schitterende goudgele kleur, is de geur fruitig en qua smaakpallet voeren nootmuskaat en tropische vruchten de boventonen.

 

Vernatsch

Als je een inheems soort wil proeven: neem dan een Kalterersee van het wijnhuis. Deze Kalterersee is een 100% Vernatsch uit de klassieke lijn en één van de paradepaardjes van Klosterhof. En geloof mij: dat proef je! De wijn wordt gekenmerkt door zijn heldere, robijnrode kleur en een bouquet dat je doet denken aan viooltjes, bittere amandel en rood fruit. Vooruit, nog een laatste: de Pinot Noir met een prachtige ondertitel ‘Schwarze Madonna’. In het glas tref je een dichte, levendige kersenrode tint aan. Het bouquet onthult rode bessen, kersen en goed geïntegreerde geroosterde smaken. In de mond geeft de wijn al haar geheimen prijs: een en al complexiteit met lang aanhoudende fruitsmaken, tannines en een harmonieus geïntegreerde houttoets.

 

Alto-Adige. Noteer deze regio. Ontdek deze regio. Maar ontdek allereerst de wijnen; zij vertellen het verhaal. Het verhaal van puurheid, van karakter, van complexiteit. Het verhaal van Klosterhof bijvoorbeeld. En dat verhaal smaakt fantastisch in het glas!

 

 

Salute,

Mark

Meer columns van Mark Bertrand lees je hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands