Bordogne: column Ilja Gort

Bordogne: column Ilja Gort

Vraag een wijnboer wat zijn wijn nu zo bijzonder maakt, waarom zijn wijn nu toch zo onvergelijkbaar anders (en natuurlijk beter) is dan alle andere wijnen ter wereld en hij zal een oog geheimzinnig dichtknijpen, even tersluiks over zijn schouder blikken en, na een veelbetekenende pauze, schor fluisterend het toverwoord uitspreken: ‘Terroir.’ Een onvertaalbaar woord dat uitsluitend in het Frans voorkomt. De korte versie van de omschrijving hieronder verklaart de rationele componenten van deze term, maar in gesprekken met wijnboeren wordt er nog veel meer bijgehaald; tot aan de bacteriën in de wijnkelder toe, maar daar wagen ons maar even niet aan. – TEKST ILJA GORT | BEELD PEXELS.COM

Bordogne

Om karaktervolle wijn te maken zijn vier elementen nodig: goede grond; de ligging van dat stuk grond ten opzichte van de zon, de druivensoort die daarop goed gedijt en een geschikt klimaat. Deze vier elementen samen noemen de Fransen terroir. Dat geeft de unieke smaak aan een wijn, dat maakt het verschil tussen wijn uit Bordeaux of uit Bourgogne. Nog nauwkeuriger: terroir bepaalt het proefbare verschil tussen de ene helft van een wijngaard en de andere.

Een niet genoemd, maar wel essentieel bestanddeel van het terroir is de mens. De kennis, de tradities en de werkmethodes die worden toegepast tijdens het bewerken van de wijngaard, en de manier van oogsten en de discipline rond de vinificatie, zijn allemaal factoren die in gezamenlijkheid de typiciteit van een wijn bepalen. Maar hoe mooi dat allemaal ook is, op nummer één staan de grondsoort en het type wijnstok dat het in die grond goed of slecht doet.

(…)

 

Benieuwd naar de hele column? Deze vind je in WINELIFE Magazine, editie #76. Deze bestel je hier. 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.