Afscheid van een baby, terug naar de natuur

Afscheid van een baby, terug naar de natuur

In 1994 kocht ik een vervallen wijnchateau in Bordeaux. Mijn grote droom was een wijn maken met het niveau van een Grand Cru. Een ambitie die je alleen maar kunt koesteren als je geen idee hebt waar je aan begint. – TEKST ILJA GORT | BEELD PEXELS.COM

Om de enorme investeringen te bekostigen die zoiets vergt, maakten we naast onze Châteauwijn ook een lichtere variant: La Tulipe en later Slurp. Dat werd een succes, maar door de klimaatverandering in Bordeaux kregen we steeds vaker te maken met extreme droogte, hevige hoosbuien en onverhoedse nachtvorst. Om deze risico’s te beperken, zijn we wijngaarden gaan pachten in Zuid-Frankrijk en Spanje. Zoiets brengt veel extra werk mee en we groeiden groter en groter. Inmiddels leidt mijn zoon Klaas (31) ons Château. Hij is er opgegroeid en kent elke wijnstok, elke boom en elke steen. Samen met zijn vriendin Meriam runt hij ook de kasteel-B&B. Redenen genoeg om het roer om te gooien: we nemen afscheid van onze baby’s Tulipe en Slurp.

Château La Tulipe krijgt een nieuwe naam

De exploitatie van Tulipe en Slurp geven we in handen van onze Franse partner Cordier, en de naam Château La Tulipe  veranderen we in Château Gort & Gort. Zo kunnen Klaas en ik ons concentreren op datgene waar alles mee begint: gezonde druiven. We gaan terug naar de natuur. Een deel van onze wijngaarden hebben we gerooid en beplant met bomen en struiken voor gezonde biodiversiteit. Elke dag zijn we in de wijngaard om die ontwikkelingen te observeren.

[…]

 

Benieuwd naar de rest van de column van Ilja? Je leest het in WINELIFE Magazine 74. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands