Aanrader: boeken

Aanrader: boeken

In elke editie tipt WINELIFE je de leukste boeken
Beeld: Unsplash, aangeleverd

 

ON CHAMPAGNE

In bubbeleditie 92 van WINELIFE mag een boek over champagne niet ontbreken. Maar On Champagne is meer dan een Engelstalig wijnboek, het is ‘a tapestry of tales to celebrate the greatest sparkling wine of all’. Het is het delen van kennis over hoe we deze feestelijke wijn en de gelijknamige regio in leven kunnen houden. Het is het hoe en waarom over deze wijn die zo veel meer is dan een glas bubbels. Het gaat over champagne in de wereld van vandaag en zijn aspiraties voor de toekomst.

In On Champagne komen de gedachten, meningen en conclusies van ‘s werelds beste champagneschrijvers samen om het traject van deze wijn te onthullen; van de mythe van zijn toevallige ontdekking – niet in Frankrijk, zo ontdekken we, maar in de ciderkelders van Engeland – tot de ontwikkeling van een hightech-champagne die geschikt is voor ruimtereizen.

Het boek vertelt over de reis die begint en eindigt met het vangen van die sprankeling in een fles en ons onderweg betovert met de nuances van zijn krijtachtige terroir. De verhalen gaan over de vastberadenheid van rebellen van Ambonnay tot Avize en het mysterie van een champagnekelder onder de zee. We ontmoeten de pioniers die de grote champagnes van het verleden creëerden en de persoonlijkheden die dit landschap ‘vergroenen’. Ook de zorgen over klimaatverandering  en hoe men champagnes van de toekomst vorm wil geven komen aan bod. Dit alles naast de meerdere lagen geschiedenis en een verslag van het onberekenbare klimaat van deze noordelijke hoek van Frankrijk. Kortom, lees de – Engelstalige – verhalen over de klassiekers, de vernieuwers en waarom deze wijn nooit kan vervelen. Want zodra de kurk vliegt, onthult de eerste slok een wijn van fascinerende complexiteit. Lang leve champagne!

On Champagne
SUSAN KEEVIL / CLUB DES VINS, LECLUBDESVINS.NL
ISBN: 9503534362459 / € 39

PORT VINTAGES: THE CHRONICLE OF VINTAGE PORTS, FROM THE BEGINNING

De liefhebbers weten het, de mooiste port is een vintage port. Deze is afkomstig uit één specifiek jaar,
wanneer de druiven uitzonderlijk mooi rijp werden. Voor de meeste portmerken komt dit slechts eens in
de 3 jaar voor. Maar in welke jaren hebben producenten hun port ‘Vintage’ verklaard? Gek genoeg is het
lastig om dit te achterhalen bij hen zelf, want bij iedereen is het weer anders. Daarom deed gepassioneerd
portdrinker J.D.A. Wiseman zijn eigen onderzoek. Dit resulteerde in een gedetailleerde kroniek met een
eigen hoofdstuk voor elke producent. Hierbij wordt elke jaargang zorgvuldig besproken. De tekst bevat feiten
en verhalen die de schrijver met behulp van vrienden heeft kunnen achterhalen. Het boek is een
uitnodiging om te genieten van de rijke traditie en verfijnde smaken van vintage port.
Port Vintages: The Chronicle of Vintage Ports, from the Beginning

J.D.A. WISEMAN / WISEMAN & FRIENDS, TE KOOP BIJ HET ZWOLS PORTHUIS /
ISBN: 1916460100 / € 139

CHAMPAGNE & KAAS

Champagne en kaas, dat is niet de meest bekende gastronomische combinatie, maar wel een hele
spannende. Tenminste, volgens wijnprofessionals Peter Doomen en Tom Ieven. Deze auteurs zoeken
aan de hand van vier thema’s of dit het geval is. Fruitige champagnes, roséchampagnes, champagne
met hogere dosage en champagnes van het type Blanc de Blancs of Blanc de Noirs
worden getest met verschillende soorten kazen. Ook specifiekere stijlen champagne komen aan bod,
champagnes met veel reservewijnen, millésimes, champagnes met houtrijping en luxe cuvées. Elk
thema bestaat uit acht champagnes en acht kazen. Op de ontdekkingsreis naar deze combinatie
wordt er geproefd, geslurpt en gespuwd. Vervolgens kozen ze de beste, maar ook de meest controversiële
combinaties. Probeer ze zelf en vindt je eigen kaas-champagnematch made in heaven.

Champagne & Kaas
TOM IEVEN EN PETER DOOMEN / UITGEVERIJ BORGERHOFF & LAMBERIGTS / ISBN: 9789464778502 / € 29,99

MADEIRA WINE TODAY

‘Wat je ook denkt te weten over wijn, neem voor deze de tijd, want madeira is anders dan alle andere
wijnen.’ Aldus Jeroen Bronkhorst, een Madeira wine educator. En het klopt, madeira is een unieke
wijn afkomstig van dat gelijknamige Portugese eiland. Gelukkig schreef hij dit Engelstalige, mooi
gebonden boek met 200 pagina’s om deze wijn te begrijpen. Hoewel je de historie het beste zelf ervaart
op het prachtige eiland steek je heel wat op van de uitgebreide theorie, gecombineerd met duidelijke
kaarten en prachtige foto’s. Niks saaie opsomming van de feiten, de uitgebreide informatie over dit
eiland wordt zo prettig gebracht dat je er meteen naartoe wilt. Lees over hoe een gewone wijn iets
exceptioneels werd door zijn terroir en in het bijzonder zijn vinificatie. Ook WINELIFE is fan,
check pagina 74. Schenk er wel een glas madeira bij.

Madeira Wine Today
JEROEN BRONKHORST / MADEIRAWIJN.NL / ISBN: 9789083012438 / € 29,50

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Ontgrendel dit artikel

Wil je dit artikel gratis verder lezen? Vul je e-mailadres in of ga verder met Google/LinkedIn en lees direct verder.

nl_NLNederlands