WINELIFE was nog even in het Spaanse Jerez om zomerse temperaturen te combineren met sherry nippen in de zon. Want de allerbeste plek om deze wijn te ontdekken en te proeven is waar die gemaakt wordt.
Tekst: Petri Houweling | Beeld: Shutterstock | Met dank aan Antoin Peeters, Karel Klosse en Jeroen Vonk
Ooit gehoord van de sherry-triangulo? Dat zuidelijkste puntje van Spanje, tussen Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda en El Puerto de Santa María? Het is een van de allermooiste wijngebieden ter wereld en de bakermat van een zeer bijzondere wijn, namelijk sherry. Deze Spaanse, versterkte wijn kan alleen gemaakt worden in de streek Jerez, gelegen aan de Atlantische kust in het westen van Andalusië tussen Sevilla en Cádiz. Alleen hier heb je het terroir dat het sap van de drie witte druivenrassen palomino, pedro ximénez en moscatel de bijzondere smaak van sherry geeft. Ze staan op de spierwitte Albariza-bodems, met een unieke samenstelling van voornamelijk kalk (70 procent) met zand en klei. Deze combinatie, die werkt als een spons, staat er garant voor dat de wortels van de druivenstokken altijd water vinden. Belangrijk, want het is hier met slechts 20 millimeter neerslag in de zomer echt heel droog.
Niet alleen de neerslag, maar ook de wind heeft invloed op de vochtigheidsgraad. Want als hij afkomstig is uit het westen (de poniente) dan is hij verkoelend en vochtig. Maar als hij uit het oosten waait (de levante) voelt hij droog en warm aan.
HET SOLERA-CRIADERA-SYSTEEM
Een ander, uniek aspect van wijnen uit Jerez is dat de wijnen rijpen in het solera-criaderas-systeem. Dit zijn opgestapelde oude eiken vaten waarin sherry’s van verschillende leeftijden en stadia van het rijpingsproces – variërend van zeer jong tot zeer oud – met elkaar worden gemengd. Zo krijgt men één type wijn met de herkenbare en unieke smaken van het huis. Sherry heeft daarom ook nooit een jaargang op het label. Er liggen soms wel 55.000 vaten sherry tegelijkertijd te rijpen, zeker bij de grotere bodega’s zoals Valdespino. Deze liggen opgestapeld in gigantische, 15 meter hoge opslaggebouwen, de zogenaamde kathedralen. De enorme hoogte van deze gebouwen heeft een reden, want hoe hoger de nok van het dak, hoe groter het temperatuurverschil met de bodem. Beneden blijft het zo lekker koel, belangrijk want de wijn rijpt het beste in een relatief koele omgeving, zeker in het warme Andalusië. Deze ‘kathedralen’ zijn zo gebouwd dat de poniente-winden er doorheen kunnen
Sherry is het grootste bewaarde wijngeheim
Lees gratis verder
Wil je dit artikel gratis verder lezen? Vul je e-mailadres in of log in met Google en lees direct verder.