· 

Binnenkijken bij Angelo Negro

‘Aan de voet van de bergen,’ dat is de Nederlandse vertaling van de Piemonte. Het is een van de mooiste wijngebieden in de wereld, zo is de mening van veel reizende wijnexperts en -journalisten. Azienda Agricole Negro Angelo e Figli ligt in de Roero in het hart van de Piemonte, daar waar het terroir elegantie aan de wijnen geeft. WINELIFE is te gast bij Giovanni en Emanuela Negro.

TEKST CHARLOTTE VAN ZUMMEREN

 

Lieflijke dorpjes, nog relatief onontdekte steden als Turijn en heerlijke delicatessen, van truffels tot mortadella en karakteristieke wijnen zoals Barolo en Moscato d’Asti. Het leven is goed in Piemonte. Door de combinatie van glooiende heuvels, wijnbouw, kerken en kastelen wordt Piemonte ook wel omschreven als het Toscane van het noorden. Giovanni Negro van het wijnhuis Angelo Negro kijkt me midden in dit prachtige gebied met grote ogen aan. We staan voor hun winery net buiten Monteu Roero op zo’n 12 kilometer van Alba. ‘Of we daar last van hebben?’ Giovanni loopt hoofdschuddend met zijn dochter Emanuela de winery in. 

 

Wijnstreek Piemonte

Piemonte is ook niet voor niets de geboorteplaats van de slowfood-traditie, de vele dorpjes hebben allemaal hun eigen eet- en drinkfestijnen waarbij genieten vooropstaat. Piemonte heeft alle ingrediënten voor het goede leven. En dat is niet verwonderlijk in deze streek met zijn vele heuvels en hellingen, wijngaarden zo ver je kunt kijken en ontelbare wijnstokken. De wijnstreek Piemonte bestaat uit de Langhe, de Roero – spreek uit ro-ero – en de Monferrato. De Langhe is beroemd van de Barolo, de Barbaresco en de Dolcetto-wijnen. Het aansluitende Roero-gebied ligt ten noorden van Alba. Hier komt bijvoorbeeld de Roero Arneis vandaan, waar Giovanni Negro zo’n grote rol in heeft gespeeld. Arneis is een wit druivenras en een relatieve nieuwkomer in dit rode wijngebied (zie kader). Monferrato, met naast Asti ook de wijnsteden Acqui Terme en Ovada, is het grondgebied van de Asti Spumante, Moscato d’Asti, Barbera d’Asti en de Barbera del Monferrato. Piemonte kent 18 DOCG- en 41 DOC-wijnen. In heel Italië zijn er 74 DOCG’s en 334 DOC-wijnen. Hoewel Piemonte qua omvang het vijfde wijngebied van Italië is, loopt het qua kwaliteit voorop.

 

Roero

De Roero is een belangrijk wijngebied in Piemonte. Het ligt ten noorden van Alba, links van de rivier de Tanaro. Het terroir van de Roero bestaat voornamelijk uit zand en gesteente. Deze grondsoorten slijten makkelijker. De Roero heeft daardoor lagere heuvels dan de rest van Piemonte, waar het terroir wordt gekenmerkt door kalkmergel. Zand geeft een andere stijl wijn, lichter en eleganter dan die uit de andere gebieden. De tannines zijn fijn en minder stroef, waardoor de wijnen toegankelijker zijn. 

 

Familiebedrijf

Angelo Negro is al honderden jaren in het bezit van de familie Negro. Het wijnbedrijf Negro heeft naast nebbiolo ook arneis, barbera, dolcetto, en favorita/vermentino aangeplant. De meeste van hun 100 hectare – waarvan 75 beplant met wijnstokken – bevinden zich in de Roero. Een klein gedeelte daarvan is aangeplant in Barolo en Barbaresco. Negro werkt organisch en met lage opbrengsten. Van de jaarlijkse 400 duizend flessen wordt 55 procent geëxporteerd. De wijngaarden die ze bezitten zijn de oudste van de streek. De single vineyards van Negro worden apart gevinifieerd, die hebben een heel eigen karakter. Emanuela is exportmanager en ook tolk voor haar vader, die geen Engels spreekt. De familie is tot op de dag van vandaag bezeten van wijn. Emanuela vertelt dat Giovanni toen ze 2 jaar oud was haar speen in de wijn doopte, want ‘daar word je groot van’.  En als ze met oma Dina een boterham met jam at, dat Dina bij haar brood altijd een glas Nebbiolo nam, want ‘daar word je sterk van’. Het hele gezin Negro werkt in de winery. Vader Giovanni, moeder Elisa, Emanuela en haar drie broers Gabriele, Angelo en Guiseppe. Vinificatie, wijngaardbeheer, marketing, communicatie, sales en export hebben ze onderling verdeeld.

 

Lees het hele artikel in WINELIFE #65. Bestellen kan hier.