48 UUR IN… ALBA

48 UUR IN… ALBA

Als je zelf een wijngebied zou mogen bedenken, is er grote kans dat het eruit zou zien als de omgeving van Alba in Piemonte, het wijngebied van de Barolo. Wijngaarden op de hellingen, daartussen hazelnootboomgaarden en eikenbossen, eeuwenoude dorpen op de heuvels, niet zelden met een kasteel, en daartussen cantine, wijnboerderijen. En langs de slingerende wegen bordjes die uitnodigen om te komen proeven. We vielen als een blok voor dit prachtige gebied, de wijnen en niet te vergeten de heerlijke keuken. TEKST KEES VERPLANKE BEELD PASQUALE PELISSERO

16 UUR | CASCINA MERIAME
Na een lange rit gaan we bij Alba eindelijk van de snelweg af. Na een rotonde bij Fontanafredda, een van de grootste en oudste wijnbedrijven van Piemonte, stuurt de navigatie ons heuvelop, het prachtige landschap in. Na een minuut of tien zien we nog net op tijd een bordje met Agriturismo Cascina Meriame aan het begin van een steil onverhard landweggetje omlaag het dal in. Na enkele minuten rijden we het erf op met de moderne villa en de cantina waar Paolo Manzone zijn hoog aangeschreven wijnen maakt. Daar is ook ons verblijf in een gerenoveerde, typisch Piemontese boerderij. Meteen trekt het magnifieke uitzicht over de wijngaarden en de historische heuvelstadjes Serralunga d‘Alba en Castiglione Falleto onze aandacht. Tot de hartelijke welkomstwoorden van Luisella onze aandacht opeisen. Na een welkomstdrankje toont ze ons de stijlvolle en comfortabele kamer met dito badkamer. Op de binnenplaats bevinden zich twee terrassen: eentje overdekt en één open terras met schaduw en een zwembad bij de villa. Het on-Italiaans uitgebreide ontbijt is een feest, zo blijkt de volgende ochtend. Wat een heerlijke plek!

18 UUR | DE TROTS VAN PAOLO
Hoewel we moe zijn van de reis worden we meteen enthousiast als Luisella ons uitnodigt voor de proeverij. Als we het proeflokaal inlopen zijn er ook gasten uit de Verenigde Staten en Zwitserland, die net als wij reikhalzend uitkijken naar de tafel met wijnen, worst, ham en kaas. Omdat Paolo nog bezig is in de kelder begint Luisella vast met de inleiding. Daarbij vertelt ze dat Paolo weliswaar de wijnmaker is, maar dat de wijngaarden van haar familie zijn. Dat we dat maar weten. Alle wijngaarden – 14 hectare in totaal – liggen op een zuidhelling op 200 tot 400 meter hoogte in de vorm van een amfitheater in de heuvels, vertelt Luisella verder, en de bodem bestaat uit klei en daaronder kalksteen. Last but not least maken de wijngaarden deel uit van een traditionele cruwijngaard voor Barolo, Meriame. Met een perfect gevoel voor timing verschijnt Paolo om uitleg te geven over de wijnen die we proeven, acht stuks maar liefst. Daarvan is er maar één wit, maar wat voor een: de Reysú, een Roero Arneis van 100 procent arneisdruiven: strogeel van kleur, fruitig met de smaak van abrikoos en mango, fris en elegant. De Barbera d’Alba Fiorenza van 100 procent barbera is nog jong met aroma’s van granaatappel en rode bessen. ‘De zuurgraad is aanzienlijk, maar dat wordt na 3 jaar minder en na 5 jaar is hij perfect met veel structuur’, belooft Paolo. De Barolo Serralunga d‘Alba van 100 procent nebbiolo die we als voorlaatste proeven, is prachtig: robijnrood van kleur met mooie zuren van rode kersen, kruidig en een mooie lange afdronk. Vlaggenschip is de Barolo Meriame van 60 jaar oude nebbiolostokken. Deze ligt 24 maanden op vaten, deels Slavonisch en deels Frans eiken. We sluiten de avond af in het charmante Serralunga. Op het terras van het lokale ristorante-vinoteca met uitzicht over de wijngaarden genieten we van een even eenvoudig als smakelijk bord pasta met een salade en een glas Dolcetto, de jonge wijn voor alledag in Piemonte. Daar worden we aangesproken door Giovanni Correggio, die ons uitnodigt zijn cantina in Canale te bezoeken, waar we uiteraard op ingaan.

10 UUR | WARME ONTVANGST
Als we het erf oprijden, komt Giovanni Correggio lachend op ons af alsof we oude bekenden zijn. Hij geeft ons een rondleiding in de prachtige wijnkelder. Daar legt hij aan de hand van een grondkaart de samenstelling van de bodem uit en waar de diverse druiven aangeplant zijn. In 1985 nam zijn vader Matteo Correggia – de naam die de wijn nog steeds draagt – het bedrijf van zijn vader over. In die tijd werd er vooral witte wijn, Roero Arneis, gemaakt. Matteo besloot echter juist meer rode wijn te gaan produceren van de nebbiolo- en barberadruiven, wat voor die tijd revolutionair was. Matteo overleed in 2000 in het harnas tijdens het werk in de wijngaard. Zijn vrouw Ornella zette het bedrijf voort en later traden ook Giovanni en zijn zus Brigitta toe tot Cantina Matteo Correggio. Ze werken organisch en experimenteren met opslag in betonnen tanks. De familie Correggio maakt maar liefst tien verschillende wijnen: twee witte en acht rode. Eerst schenkt Giovanni de Roero Arneis in, een fruitige en zachte wijn. De Barbera d’Alba is ook fruitig maar vooral vol, met de smaak van kersen. De Marun, die ook gemaakt is van 100 procent barberadruiven maar 15 maanden op hout gerijpt heeft en daarna nog 12 maanden op fles, maakt veel meer indruk. Volgens Giovanni smaakt hij prima bij speenvarken. De absolute topper van de proeftafel is de Roero Riserva Ròche d’Ampsèj, gemaakt van 100 procent nebbiolo en 16 maanden gerijpt op vat en nog 2 jaar op fles. Wat een prachtige, droge elegante wijn.

Lees het hele artikel in WINELIFE #64. Bestellen kan hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife magazine!

nl_NLNederlands