MUSCADET SUR MER, KUSTWIJN UIT LE PAYS NANTAIS

MUSCADET SUR MER, KUSTWIJN UIT LE PAYS NANTAIS

Muscadet is een klassieke kustwijn uit Le Pays Nantais. In sommige wijngaarden kun je de Atlantische Oceaan horen ruisen en ruik je de oesters. Geen wonder dat de crispy wijn met zijn zilte aroma’s perfect past bij fruits de mer. Maar, zodra je dieper de streek induikt, ontdek je dat Muscadet meer smaken te bieden heeft. Daarom een Route des Terroirs.
DOOR MAGDA VAN DER RIJST

Hoe verwarrend kan de wereld van wijn zijn? Muscadet is de naam van een witte wijn, maar verwijst niet naar een wijngebied, wel naar een druif die vervolgens officieel melon heet. Muscadet is de lokale naam voor melon de Bourgogne, een druivenras dat eeuwen geleden van de Bourgogne naar de Loire verhuisde en daar als de wijn Muscadet furore maakte. Aan het eind van de vorige eeuw was Muscadet de Sèvre et Maine niet aan te slepen, maar van die sterrenstatus bleek rond 2005 nagenoeg niets meer over. Tot groot verdriet van de wijnbouwers in Le Pays Nantais: het gebied waar Muscadet vandaan komt.

Zout op de huid
Le Pays Nantais is het land rond de stad Nantes. Het ligt uiterst west in het Loiregebied, dicht bij de Atlantische Oceaan. De omgeving doet hier een beetje Bretons aan, met zijn stoere, verweerde kustplaatsen opgetrokken uit antracietkleurig gesteente. Het is een nat gebied, niet alleen omdat er gemiddeld een kleine 800 millimeter neerslag valt – net zo veel als in Amsterdam – maar vooral vanwege de waterpartijen. Behalve de zee zijn er Le Lac de Grand-Lieu, een groot meer in het hart van Le Pays Nantais, de rivieren Sèvre et Maine met talrijke zijriviertjes, en uiteraard de Loire. In het overwegend vlakke, polderachtige landschap waait regelmatig een frisse wind. Muscadet heeft kleine bessen met een stevige schil die de kou aankunnen. Gelukkig maakt de zon er ook genoeg uren om de druiven te laten rijpen. Hoewel je van Muscadet in het algemeen kunt zeggen dat hij fris, droog en koel smaakt, met meer zilte en minerale tonen dan fruitige aroma’s, proef je duidelijk verschillen tussen de ene en de andere wijn. Die variatie heeft vooral te maken met de samenstelling van de bodem.

Route des terroirs
Om de streek echt te begrijpen, is het nodig je enigszins in de geologie te verdiepen. Le Pays Nantais behoort tot het Massif Armoricain, geologisch een van de oudste gebieden van Frankrijk. De basisbodem bestaat uit gesteenten die lang geleden door stolling van een gesmolten steenmassa (magma) zijn ontstaan in combinatie met metamorfe gesteenten, die zich later weer uit die stollingsgesteenten vormden. Voorbeelden van stollingsgesteenten zijn graniet en gabbro, van metamorfe gesteenten gneis, schist en amfiboliet: namen die je regelmatig op de etiketten van Muscadet tegenkomt. Afhankelijk van de ligging van de wijngaard – meer of minder aan de kust, in de vlakte of op een helling – bestaat de toplaag uit zand, klei, kwarts en löss. Omdat Le Pays Nantais gevarieerde bodems heeft die duidelijk verschillende wijnen geven, nam La Fédération des Vins de Nantes in 2002 de taak op zich om de verschillende terroirs nauwgezet vast te leggen en tot tien verschillende cru’s te komen. Elke cru vertegenwoordigt een specifiek terroir dat karaktervolle, unieke Muscadets kan voortbrengen. Inmiddels zijn er drie cru’s officieel erkend, maar of het terroir nu wel of geen diploma heeft: het is nu al dik de moeite waard om een ronde langs de verschillende cru’s te maken.

Clisson: middeleeuwse trots
We beginnen in Clisson, een van de drie officiële cru’s, vernoemd naar een middeleeuwse stad. Clisson is de trots van Le Pays Nantais omdat de stad in de 18e eeuw, tijdens de burgeroorlogen in de Vendée, grotendeels gespaard bleef. De vesting uit de 11e eeuw en het kasteel en de markthallen uit de 15e eeuw zijn indrukwekkend. In en rondom Clisson bestaat de bodem uit graniet met een toplaag van zand en kiezels. Hij vormt de basis voor krachtige, compacte wijnen met een stevige structuur. Volgens de wettelijke voorschriften moet een Muscadet uit Clisson minstens 24 maanden sur lie liggen, maar 36 maanden komt vaker voor.

Lees het het hele verhaal in WINELIFE #64. Bestellen kan hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife magazine!

nl_NLNederlands