CHENIN BLANC, EEN GOED BEWAARD GEHEIM

CHENIN BLANC, EEN GOED BEWAARD GEHEIM

Een underdog met het potentieel van een koning. Een topper dus, maar ook een kameleon én een druif met een dubbele nationaliteit. Maak kennis met chenin en laat je inpalmen voor het leven.
DOOR HUIB EDIXHOVEN BEELD SHUTTERSTOCK

In het vizier hebben we een druif met meer gezichten dan enig andere. Van simpele huiswijn tot uiterst complexe topwijnen, van gortdroog tot mierzoet, beide in een veelvoud aan stijlen én ook nog geliefd om zijn mousserende wijn. Hij heerst in zijn geboortegebied, maar heeft ook in de Nieuwe Wereld een eigen thuis veroverd. Je zou verwachten dat dit een breed publiek moet trekken. Dat valt tegen. Deze druif heeft het zeker niet altijd even gemakkelijk gehad en nog steeds is hij een onbekende voor veel wijndrinkers. Zeer onterecht, want chenin is een echte klassieker, die volop aandacht verdient.

Oorsprong
Op en top Frans, dat is de oorsprong van chenin. Toch kom je hem buiten het hart van de Loire vooral tegen in de Nieuwe Wereld. In Frankrijk zelf staat nog een klein plukje aangeplant in het zuiden bij Limoux, waar hij in de lokale mousserende wijn wordt verwerkt. Verder stelt het qua aanplant eigenlijk in heel Europa bar weinig voor. Toch is het een heel oude druif die vele eeuwen teruggaat. Dat de druif nooit echt en vogue is geraakt, heeft waarschijnlijk te maken met zijn wat lastige karakter. Indien de boer in de wijngaard niet streng en duidelijk is, dan schiet chenin snel in een ‘productiemodus’. Dat betekent dat de opbrengsten gigantisch kunnen zijn. Logische keerzijde van de medaille is dat opbrengst een omgekeerd evenredig verband heeft met de kwaliteit. Veel produceren doet de kwaliteit dus kelderen – met een bar oninteressante wijn tot gevolg. Maar met producties van 2 liter wijn per vierkante meter kun je ook niet veel anders verwachten. De wijnboer moet dit zeker terugbrengen tot een halve liter of minder om kwaliteit te maken. Is hij of zij bereid dit te doen én spreken we van een capabele wijnmaker én goede wijngaarden, dan kan chenin schitteren zoals weinig andere witte druiven dat kunnen.

Karakteristieken
Piepjong zijn Chenins soms nog wat ontoegankelijk, met ietwat groene, gesloten aroma’s. Denk aan limoen en Granny Smith. Verder peer, groene pruim, bast van een twijgje, natte varen, bloesem en iets dat lastiger te duiden is: een soort ziltige complexiteit. Geef ze een beetje tijd, dan wordt de wijn iets dieper van kleur en smaak, en word je beloond met nieuwe aroma’s. Allereerst nog meer appel, maar dan nu naast de frisse fruitige soort ook iets van een gekneusde variant, gebakken appel of zelfs appeltaart. Daar houdt het niet op: jammig steenfruit, boenwas, honing, vochtig hooi, gember en geroosterde noten. Ja, in de beste gevallen wordt je neus verwend met een diepgang en een gelaagdheid waaraan geen einde lijkt te komen. Soms kunnen deze witte wijnen ook decennia na hun oogstjaar liefhebbers nog in de zevende hemel brengen – iets dat maar heel weinig witte wijnen is gegeven.

Lees het hele verhaal in WINELIFE 64. Bestellen kan hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

nl_NLNederlands