PROEVEN IN PERPIGNAN

PROEVEN IN PERPIGNAN

Zon, felle kleuren en wijn in overvloed. Niet voor niets trokken kunstenaars als Matisse, Picasso en Chagall naar het zuidelijkste puntje op de Franse kaart. WINELIFE reist ze met plezier achterna. Vanuit Perpignan bezoeken we de regio Roussillon, waar vroeger vissers en kleine wijnboeren de dienst uitmaakten, maar waar nu een nieuwe generatie wijnmakers aan het experimenteren is geslagen. TEKST + FOTO’S MARJOLEIN SCHUMAN

Een goed plan, Perpignan. Niet alleen als je onderweg bent naar de Provence of de Spaanse Penedès om flessen in te slaan, maar als reisdoel op zich. Deze leuke stad ligt midden in de zuidelijkste Franse wijnstreek Roussillon, die zich als een amfitheater tussen de Pyreneeën en de Middellandse Zee uitstrekt. Het historische centrum van Perpignan doet denken aan Barcelona met smalle, autoloze straatjes om in te verdwalen. Ook als je van modern houdt, kom je hier aan je trekken. Er zijn centra voor hedendaagse kunst en een in het oog springend rood gebouw: het theater ontworpen door Jean Nouvel. Dit modulaire kunstcomplex bestaat uit verschillende kubussen en een gigantisch ovaal deel. Dit laatste stelt een van de granaatrode kiezelstenen voor die op de bodem van de rivier de Têt liggen, die even verderop in de Pyreneeën ontspringt. Mooi!

Côtes du Roussillon
Granaatrood en purperrood zijn ook de respectievelijk oude en jonge wijnen uit de AOC Côtes du Roussillon Villages Latour de France, ten noordwesten van Perpignan. Dit is een van de 32 gemeentes boven de rivier de Têt, die deel uitmaken van de appellatie oftewel het herkomstgebied Côtes du Roussillon Villages. Bij de brasserie Cafe Vienne in Perpignan maken we kennis met de Bordeaux-achtige wijn van de producenten uit Latour. De Cuvée La Balmière 2014 is bewaard in de kelder van Le Vienne en die jaren maken de wijn des te krachtiger. We zien de kleur van granaat met violette tinten. We ruiken zwart bosfruit, wat rokerigs en ook fijne kruiden – door de mediterrane zeewinden die de druiven aanraken of het terroir de schiste, de leistenen grond? We proeven kersen en vlezige pruimen met subtiele tannines. Ja hoor, met deze druivenblend van zondoorstoofde syrah, grenache, carignan en mourvèdre zijn we meteen geland.

Wijnstad van het jaar

‘Perpignan Ville Européenne du Vin 2019’ is nog overal te lezen. De stad stond een jaar lang helemaal in het teken van wijn, maar dat houdt in 2020 gelukkig niet op. Proeverijen, wijnspijsevenementen en visites de caves zijn nooit ver weg. Vandaag zakken we af naar de kust, naar de AOC’s Banyuls en Collioure. De wijngaarden op de heuvels onderweg vormen een prachtig panorama. Ze zien er totaal anders uit dan die in de Bordeaux of de Bourgogne. De compacte wijnstokken, die 2 tot 3 meter diep in de leisteen wortelen, staan ver uit elkaar en er groeit van alles tussen. Het lijkt wel of het niet is onderhouden, maar hier is dat normaal. De wildgroei houdt bovendien warmte tegen, en het spaarzame vocht juist vast. De bruine leistenen terrassen vormen een grafisch patroon van peus de gall oftewel hanenpoten. Wijnboeren legden de terrassen vroeger tegen de steile berghellingen aan. Om geen water te verliezen zijn ze omringd met muurtjes van opgestapelde stukken steen, die ze uit de rotsen braken. Gezamenlijk zijn deze murettes de schiste van Banyuls wel 6.000 kilometer lang. Wij zeggen: benoem ze voordat het te laat is tot Unesco-werelderfgoed, net als de wijngaardterrassen van Lavaux in Zwitserland, tegen de berghellingen langs het Meer van Genève.

Lees het hele verhaal en meer in #WINELIFE#62. Klik hier en bestel!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife magazine!

nl_NLNederlands