DE CHARDONNAY ONDER DE LOEP

DE CHARDONNAY ONDER DE LOEP

Als onze in-house wijnexpert Karel de Graaf niet in zijn eigen wijngaard van een goed Bourgondisch glas zit te genieten, zwerft hij door Europa om zijn grote liefde te volgen: wijn! Een vat vol kennis dus, die Karel. Hij deelt zijn herinneringen en meningen graag met ons. Deze keer besteedt hij zijn volle aandacht aan het meest geprostitueerde witte druivenras ter wereld. Tekst Karel de Graaf

Er zijn rassen waarvan wereldwijd meer staat aangeplant dan van de chardonnay – zoals bijvoorbeeld de airén in Spanje – maar die hebben bij lange na niet hetzelfde prestige. De wereldwijde aanplant van chardonnay van 50 duizend hectare in 1990 is inmiddels gegroeid tot 210 duizend hectare. Frankrijk is (uiteraard) koploper met 51 duizend hectare, de VS een goede tweede met 43 duizend hectare. Deze groei valt mede te verklaren uit het feit dat chardonnay weinig te lijden heeft van hoge rendementen en zowel in warme als koele klimaten goed rijpt. De tegenbeweging ABC (Anything But Chardonnay), die zich in de jaren 90 hevig verzette tegen de vette, houtgegiste of met houtsnippers gearomatiseerde Chardonnays, heeft de explosieve verbreiding van de Chardonnay niet kunnen voorkomen.

Warm of koel
Met name in de Nieuwe Wereld maakte men zich schuldig aan de productie van dit type Chardonnays. Dat heeft te maken met het (te) warme klimaat. Suikerrijpheid is er geen probleem, maar wel een gebrek aan specifieke aroma’s vanwege het snelle rijpingsproces van dit toch al niet bijster aromatische ras en een gebrek aan zuren door de hitte. Tonen van exotisch fruit zijn eerder regel dan uitzondering en aanzuren is meestal noodzakelijk, evenals het gebruik van houtsnippers ter aromatisering. Deze Chardonnays uit warme klimaten zijn gelukkig vaak in niets te vergelijken met Chardonnays uit een koel klimaat. Daar toont dit bijzondere druivenras zich van zijn beste kant.

Lees het hele verhaal en meer in #WINELIFE#62. Klik hier en bestel!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

nl_NLNederlands