· 

FRANSE WIJN MET CATALAANSE PIT

PYRÉNÉES-ORIENTALES

Waar ooit bloed werd vergoten om het grensgebied te pakken te krijgen, stroomt nu zoet rood van de grenachedruif. Ook witte Muscat de Rivesaltes en allerlei droge wijnen worden hier langs de bergtoppen en aan de Middellandse Zeekust gemaakt. WINELIFE ontdekte dat 'bio' hier het sleutelwoord is, dat je zuidelijk temperament in álles kunt proeven en dat een ludiek experiment met flessen Roussillon in zee een opvallend resultaat heeft.

DOOR MARJOLEIN SCHUMAN

 

'Welkom in Collioure!’ Bij familie-bedrijf Roque in het beroemde ansjovisstadje zijn ze druk aan het werk. Niet neef Vincent zelf. Hij houdt toezicht terwijl fileteuseGhislaine en haar zus de beestjes in één ruk ontdoen van hun ingewanden. Ze zijn dan al 3 maanden ingelegd in zout en worden hier-na rechtop in glazen potjes gezet en overgo-ten met olie, zoals de traditie het wil. ‘Ik doe er namelijk maar eentje als zij er al tien afheb-ben!’, roept Vincent terwijl hij gebaart met zijn door tribaltattoos bedekte armen. De vrouwen gingen onverstoorbaar verder terwijl ons ge-zelschap langs een smalle metalen trap naar de met tl-buizen verlichte werkzolder omhoog-klom – het zou het decor van een Italiaanse maffiafilm kunnen zijn. ‘Kom, proef onze vis!’, dirigeert Vincent. Van stugge Fransen is hier in elk geval geen sprake. Hij drukt ons de flyer in de hand, die in het Catalaans, Frans, Engels of Duits uitleg geeft over Roques conserverings-methode. Of we die in het Nederlands kunnen vertalen? Gedwee nemen we het papier mee naar het hotel. De ansjovis zullen we ‘s avonds terugvinden naast ons glas fruitige rosé-met-wat-zilts AOP Collioure, een van de appellati-ons (gereguleerde herkomstgebieden) in deze streek. 

 

Lees het hele verhaal en meer in #WINELIFE#60. Klik hier en bestel!