‘WIJN UITSPUGEN? NOOIT!’

‘WIJN UITSPUGEN? NOOIT!’

Levende wijnlegende Elisabetta Fagiuoli (80+) straalt nogsteeds op beurzen en proeverijen wereldwijd. Wat is het geheim van haar levenslust?

Toscanegangers hebben vast wel eens een vernaccia bij hun pasta of frutti di mare gedronken. Maar die van u hebben zoveel meer karakter…
‘Ik zie Vernaccia di San Gimignano als de rode wijn onder de witte wijnen, en ik laat de mijne graag rijpen. In 1984 maakte ik mijn eerste Vernaccia en ik maak nu drie verschillende. Daarnaast nog twee blends, een rosé (ook een persoonlijke favoriet, maar helaas altijd snel uitverkocht – KL) en vijf rode wijnen, allemaal van lokale druivenrassen. In 1965 kwam ik naar Toscane en begon ik met het maken van rode Chianti. Mijn familie maakte wijn in Custoza, Valpolicella, en ik dacht dat Toscane – beroemd om zijn rode wijnen – niet geschikt was voor witte wijn. Maar mede dankzij de kalkrijke bodem in San Gimignano werkt dat juist heel goed. In die tijd kopieerde men vaak de witte wijnen uit Noord-Italië, maar ik wilde mijn eigen stijl wijn maken, van mijn bodems, van mijn land.’

En u spuugt wijn nooit uit?
‘Nooooo, never! Als een wijn goed ruikt – mijn neus werkt nog steeds prima – drink ik ’m op. Het liefst ’s ochtends, dan vind ik drinken het lekkerst.’

Lees het hele interview en meer in #WINELIFE#59. Klik hier en bestel!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife magazine!

nl_NLNederlands