· 

ZIGZAGGEN NAAR EEN GLAASJE GODENDRANK

Petite arvine, humagne, cornalin, amigne. Nooit van gehoord? Het zijn enkele namen van de meer dan vijftig inheemse druivenrassen, waarvan ze in het Zwitserse kanton Wallis al eeuwen wijn maken. Sinds enkele jaren zijn alle wijndorpen in het Rhônedal verbonden door de 66 km lange Chemin du Vignoble. Reisredacteur en overtuigd wijnliefhebber Jonathan Vandevoorde trok de wandelschoenen aan voor een bijzondere pelgrimage langs het lekkerste culturele erfgoed van de Alpen. TEKST & FOTO’S JONATHAN VANDEVOORDE

 

Het is een weekend midden in oktober en in Fully, een dorp op een boogscheut van Martigny in het zonnige Rhônedal, kan ik over de koppen lopen. Overal staan kraampjes, waar voor het merendeel kazen, saucissen, lokale wijnen en ambachtelijke producten verkocht worden. Duizenden bezoekers verdringen zich in de straatjes tijdens dit twee dagen durende Fête de la Châtaigne, het kastanjefeest dat door de Neue Zürcher Zeitung tot een manifestatie van ‘nationale betekenis’ werd gebombardeerd. Iedereen doet zich te goed aan de warme najaarszon. En aan de vele lekkernijen natuurlijk, want in het Franssprekende Bas-Valais (Beneden-Wallis) lijken ze de definitie van bourgondisch genieten herschreven te hebben. Begin oktober draait alles twee dagen lang om wijn en tamme kastanjes. Niet minder dan negen ton worden er in zo’n weekend geroosterd voor de brisolée: geroosterde kastanjes gegarneerd met gedroogd vlees, vers fruit en een tomme-kaas. De fruitige witte wijn wordt hier gemaakt van de petite arvine, een inheemse druif die gedijt op de puinwaaiers die de zuidhellingen boven het dorp vormen.

 

Lees het hele verhaal in #WINELIFE#59. Klik hier en bestel!