· 

LA DOLCE VITA

Een mediterrane levensstijl met mooi weer, wijn en lekker eten, ver weg van alle verplichtingen, wie wil dat niet? We nemen je even mee naar het goede van Italiё. Tekst Marjolein Schuman, receptuur en tekst Maud Moody en Jonah Freud, fotografie Saskia Lelieveld.

 

Restaurant Toscanini in Amsterdam, misschien heb je er wel eens gegeten? Het zit al ruim

dertig jaar elke dag bomvol vanwege de kwaliteit en de goede sfeer. Het verhaal is begonnen

bij Maud Moody, die verliefd werd op een Italiaan die niet kon koken maar wel alles over de

Italiaanse keuken wist. Met zijn instructies begon Maud eten te bereiden volgens grootmoeders

recept en de rest is geschiedenis. Nu heeft Maud samen met chef en mede-eigenaar Leonardo

Pacenti en met Nina Bogaerts, die in de keuken staat, De bijbel van de Italiaanse keuken

geschreven. Haar nieuwste kookboek is in maart verschenen en wij mogen er al recepten uit

delen. Je maakt een reis door Italië met gerechten uit elke regio, gemakkelijke of voor de wat

meer ervaren thuiskok. Waar wij zo blij van worden, is dat per streek kort de wijnen worden

doorgenomen. Want wat heeft dit land een ongekend rijke wijncultuur! Net als Frankrijk barst

het van de verschillende druivenrassen, terroirs en wijnmakers die het met de paplepel door

hun familie kregen ingegoten. Van de jonge rode Vino Novello in november (de van de Fransen

overgenomen traditie van de Beaujolais Primeur) tot de rode krachtpatser Barolo, gemaakt van

de langzaam rijpende nebbiolodruif. Van de mousserende Franciacorte uit de Noord-Italiaanse

regio Lombardije tot de zoete wijn Passito di Pantelleria, van het kleine vulkanische eiland

 

Pantelleria schuin onder Sicilië.

 

Lees het hele verhaal en meer in #WINELIFE#58. Klik hier en bestel.