· 

EEN GOED STEL: STEAK & MALBEC

WINELIFE sprak voor aanvang van de winterbarbecue van het Argentijnse wijnhuis Luigi Bosca in de Winkel van Sinkel in Utrecht met wijnmaker Pablo Cuneo.

 

Pablo Cuneo geniet van het uitzicht. Vanaf de eerste verdieping van De Winkel van Sinkel aan de Utrechtse Oude Gracht geniet hij van het uitzicht op de sfeervol verlichte grachten van Utrecht. Het is pas eind november maar de Domstad is al klaar voor de feestdagen. Cuneo, de Argentijnse wijnmaker, is vanavond de hoofdgast van een winterbarbecue van het wijnhuis Luigi Bosca. ‘Ik ben hier vanavond om over Argentijnse wijn te praten, maar Argentinië is zeker zo bekend om haar overheerlijke steaks.’ In Nederland wint de winterbarbecue aan populariteit. Steeds meer chefs stoken tijdens de donkere dagen de barbecue op. En bij een mooi stuk vlees hoort een goed glas wijn.

 

Kwaliteit

Tijdens het eten zullen de gasten genieten van de beroemde malbecs van Luigi Bosca. Een wijn met een verhaal. ‘In de jaren tachtig dronken Argentijnen zo’n negentig liter wijn per persoon per jaar. Onder invloed van de globalisering veranderde het consumptiegedrag van de Argentijnen en de wijnconsumptie daalde’, vertelt Cuneao. ‘Argentijnse wijnproducenten probeerden hun wijn te exporteren maar er was geen afzetmarkt voor. De in Argentinië geproduceerde wijn ontsteeg niet het niveau van een simpele tafelwijn. Om tot een kwaliteit te komen die geëxporteerd kon worden dienden andere druiven gebruikt te worden. De Argentijnen namen geen halve maatregelen. In de jaren negentig tot diep in de jaren nul werden wijngaarden verwijderd en werd de malbec opnieuw geplant. Er werd ook in hoger gelegen gebieden geplant, wat goed was voor druiven voor het produceren van witte wijn.

 

De in Mendoza geboren Cuneo (44) is verantwoordelijk voor de kwaliteit van alle wijnen van Bodega Luigi Bosca en is afgestudeerd aan de National University of Cuyo. Cuneo werkte als oenoloog bij de Louis Vuitton Moët Hennessy Group (Terrazas de los Andes en Chandon Wineries), en tussen 2006 en 2017 was hij de directeur van Bodega Ruca Malen.

 

Lees het hele verhaal nu in #WINELIFE#56