HET BRUIST IN DE LOIRE

HET BRUIST IN DE LOIRE

Glooiende wijnheuvels, bosrijke natuur, gezellige dorpen en hippe steden: dat is het Loiredal. Het leven is hier voor de mensen goed, maar ook voor de druiven. De kalkbodem en een landelijk, tikje oceanisch klimaat zorgen voor een zacht schuimende wijn met wat je noemt ‘mineraliteit’ in de smaak. Na de Champagnestreek is de Loire dan ook de grootste producent van mousserende wijnen. Een crémant de Loire verschilt in techniek niets van champagne en wordt net zo streng gereguleerd. Zo worden de druiven altijd met de hand geplukt en bereid volgens de klassieke methode, met een tweede gisting in de fles. ‘Méthode traditionelle’ heet dat nu want ‘méthode champenoise’ mag niet meer. De prijs- kwaliteitsverhouding van Crémants de Loire is vaak beter dan bij andere klassieke schuimwijnen!

Ontdek bevlogen wijnmakers

Wat opvalt is dat de wijnmakers van de Val de Loire zo bevlogen zijn. Vaak jong, en van plan om het net wat anders te doen dan hun voorouders. Bijvoorbeeld door biologisch geteelde druiven te gebruiken. En door de locatie van de wijnstok terug te laten komen in de smaak van de wijn. Hun wijngaarden liggen in de gebieden Anjou, Saumur en Touraine. Dat is zo bepaald in de regels van de AOC Crémant de Loire. Deze herkomstbenaming bestaat sinds 1975, maar het maken van mousserende wijn gaat veel verder terug in de 19e eeuw. De in tufsteen uitgehouwen kelders bleken namelijk ideaal te zijn voor de rijping van dit type wijn – net als in de Champagne. De caves staan open voor bezoekers en alle wijnmakers ontvangen je graag! (foto: Bergamote)

Lees het hele verhaal nu in #WINELIFE#56. Bestel hem hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife magazine!

nl_NLNederlands