· 

WIJN ZOEKT KAAS

Zes leuke wijnen, types uit verschillende boerenstreken, koppelen we telkens aan drie kaasjes. De beste match mag nader kennismaken. Dit is Wijn zoekt Kaas! tekst Renée Salome + Marjolein Schuman | met dank aan Edwin Raben (wijntips), Betty Koster (fromagerie l'amuse) en business France

 

Winelife doet graag aan pairing, en wat past beter bij onze druivennectar dan zuivelproduct kaas? Een flinke slok wijn in je mond combineren met de juiste kaassoort prikkelt al je smaakpapillen. Met zes voorbeelden van Franse wijn-kaascombinaties kun je inspiratie opdoen voor je winterdiner.

 

De natuur doet z'n werk

Kaas, net als natuurproduct wijn is het in allerlei stijlen te krijgen afhankelijk van het landschap, van het klimaat, van de toevoegingen door de ambachtsman en van de rijpingsperiode op hout. Aangenomen wordt dat kaas zo'n vijfduizend jaar geleden bij toeval werd ontdekt door rondtrekkende nomadenvolkeren. Voor hen was melk een zeer waardevol consumptieproduct. Ze bewaarden het in droge zakken gemaakt van de magen van dode dieren. De achtergebleven maagsappen maakten de melk dikker, en daar aten de mensen van. Er wordt echter heel wat gespeculeerd over kaas in zijn oervorm. Deze zomer nog werden in het Middellandse Zeegebied potscherven van zevenduizend jaar oud gevonden die vetsporen van kaas zouden bevatten. Ook een recent bericht: archeologen hebben in het graf van Ptahmes in Egypte een pot met een witte vaste stof aangetroffen die na chemische analyse een substantie blijkt te zijn van koeienmelk en geiten- of schapenmelk. De lap in de pot, gemaakt van hennepvezels, was waarschijnlijk bedoeld om de inhoud goed te houden. Kaas uit de dertiende eeuw voor Christus! Hoe het ook zij, de ontdekking van kaas komt wat ons betreft op plaats van belangrijkheid na de ontdekking van wijn. Samen zorgen ze voor smaken om van te smelten. Toen dus de vraag binnenkwam of we wilden deelnemen aan een 'Tour des vins et fromages de France' in de Franse residentie in Den Haag hadden we onze jas al aan...

 

Lees het hele artikel nu in #WINELIFE#56