· 

Binnenkijken in de brouwersscene

Weg lauwe pils en welkom speciaalbier! Er worden sommeliers ingeschakeld, proefglazen ontwikkeld en verwoed aantekeningen gemaakt over de afdronk, neus en robuustheid van het bier. Maar zijn dat geen termen die 'ons' wijnaddicts toebehoren? WINELIFE gaat undercover en doet een verkenning in deze nieuwe wereld. Door Marjolein Schuman

 

Ook fan van Beerland? Een roadtrip langs biermekka's in de Verenigde Staten waarbij thuisbrouwers worden bezocht en hun bier wordt geproefd. Van bebaarde hipsters tot lesbische vrouwen (ja, er is een bierclub van lesbische vrouwen). Van the boy next door met een tot brouwerij omgetoverd schuurtje in de achtertuin tot de zakenvrouw die ketel en kuip in haar appartement heeft verstopt achter een fake schouw. En dan is er nog die excentriekeling in New York die zijn bier fermenteert met de gisten van een stuk hout uit Central Park. Als het programma op Viceland dat net aan z'n derde seizoen is begonnen iets duidelijk maakt, is het wel dat iedereen bier kan brouwen, wat je van wijn maken niet zo snel kunt zeggen. Alhoewel, de garagistes in Bordeaux zijn ook gewoon begonnen in de garage van papa. En beide dranken worden gewoon gemaakt met planten en gist. Met biergist, nota bene.

 

Bierland

Maar wacht even, bierland, was dat niet Nederland? Met de wijn gaat het ons nooit lukken Frankrijk te evenaren, ondanks dat het groeiklimaat voor de druiven hier steeds aangenamer wordt, maar bier is toch de drank die in ons land van oudsher wordt geproduceerd en geconsumeerd als ware het melk?! Ja, in bulk misschien, maar de Bierrevolutie brak uit in de Verenigde Staten. Dit gebeurde na het opheffen van het thuisbrouwverbod dat was ingesteld tijdens de drooglegging, die bijzondere historische periode van 1920 tot 1933 toen de productie en verkoop van alcohol in de VS verboden was. De drooglegging eindigde 85 jaar geleden (niet in alle staten, overigens) maar pas 40 jaar geleden eindigde het verbod op thuis bier brouwen. Bierambassadeur Rick van Kempen vertelt dat men daarna als een malle aan het brouwen sloeg. De backpackers die hier kennis hadden gemaakt met Belgische tripel, Duits Hefeweizen of Engelse stout begonnen te experimenteren met kleur, geur en smaak. Zo ontstond het Amerikaanse craft beer. Waar je bij wijn de oude klassieke wijnlanden hebt en de nieuwe wijnwereld overzee, kent bier dus ook een oude en een nieuwe wereld. Hoewel de Amerikaanse bieren nog vaak aanleunen bij Europese stijlen, slagen veel brouwerijen erin om toch een heel eigen smaak en traditie op te bouwen. Bierstijlen die internationaal erg populair geworden zijn, zijn Amerikaanse pale ales en India pale ales (IPA). Gemaakt naar Engels voorbeeld, maar gebrouwen met eigen hopvariëteiten die het bier een extra fruitige smaak geven. De microbrouwerijen in nieuw bierland Amerika, die na de opheffing van het thuisbrouwverbod een enorme groei doormaakten, inspireerden op hun beurt Europese bierliefhebbers tot het drinken en maken van eigen bijzondere bierstijlen. En zo groeide ook in Nederland het aantal brouwerijen gestaag, van 16 in 1985 naar ongeveer 555 nu. 

 

Lees het hele artikel in WINELIFE #55. Koop hem in de winkel of bestel hem hier.