Extreme klimaatveranderingen in de Bourgogne

Extreme klimaatveranderingen in de Bourgogne

Toen de verhalen over klimaatverandering in de wijnbouw zo’n jaar of tien geleden de kop opstaken, waren de meeste wijnboeren sceptisch. Zij hadden al diverse warme jaren gehad zoals 1976 en 2003, en haalden hun schouders erover op. Dat de oogsten steeds vroeger begonnen, was voor hen dan ook geen groot issue.

In 1986 werkte ik tijdens de oogst bij Domaine Etienne Sauzet in de cuverie. We waren daar zelfs in de eerste week van oktober nog bezig. Inmiddels is iedere wijnboer ervan overtuigd geraakt dat we aan vroege oogsten – eind augustus – moeten gaan wennen. Een deel vindt dat een probleem, want in augustus gaat hun personeel op vakantie terwijl de voorbereidingen voor de oogst moeten worden gedaan. Als we alleen maar naar het lopende decennium kijken, zien we vroege oogsten in 2011, 2015, 2017 en 2018.

Rijp & rot
Klimaatverandering heeft echter ook voordelen: naast doorgaans een grotere rijpheid en geen ziekten als meeldauw voorkomt de vroege oogst rot door najaarsregens. Die rot was altijd het grote probleem van de Bourgogne. Vooral de pinot noir heeft/had daar last van. Het enzym laccase beïnvloedt niet alleen de kleur negatief maar ook de aroma’s van de wijn. De chardonnay is wat dat betreft een makkelijker druif.

Lees het hele verhaal in WINELIFE #55. Koop hem in de winkel of bestel hem hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife magazine!

nl_NLNederlands