· 

Ca sulfiet!

Sulfiet is de verzamelnaam van een bepaald type zouten. Sulfiet komt als natuurlijk bijproduct van de vergisting in wijn voor, maar wordt ook kunstmatig toegevoegd om bederf te voorkomen. Het werkt als antioxidant dus voorkomt dat zuurstof haar agressieve werking loslaat op de wijn en heeft een antiseptische werking waardoor het beschermt tegen bacteriën. Eigenlijk kunnen producenten niet zonder, tenzij ze hun wijn in het vershoudvak willen aanbieden...

 

Over hoofdpijn is niets wetenschappelijks bekend, maar wel dat sommige mensen een allergische reactie op sulfiet hebben, met ademhalingsproblemen en hoofdpijnen tot gevolg. Goed nieuws: na de trends van glutenvrij en vegan, is het bedrijf Natural4Sure op zoek gegaan naar een natuurlijke variant van het conserveermiddel. Wetenschappers van de HAS Hogeschool in Den Bosch hebben na tien jaar experimenteren een mengsel van citroenmelisse en verschillende kruiden uitgevonden die samen een werkend extract vormen. 'Sure' heet het natuurlijke sulfiet. Het houdt wijn ongeveer een jaar goed en heeft geen negatieve invloed op de smaak. Er zijn al 6.500 flessen witte wijn mee geproduceerd. Die zijn wel duurder dan normaal, maar als de volumes van Sure hoger worden, kan de prijs omlaag, aldus de producent Ferencz Deli.