Schollekoppen en viswijven

Schollekoppen en viswijven

Nee, we gaan niemand uitschelden. We willen het hebben over eten uit onze eigen achtertuin dat gezond, lekker en duurzaam is: Noordzeevis. En waar vis is, is natuurlijk wijn. Vreemd eigenlijk, dat je na een dag duinwandelen in dat leuke strandtentje bij je glas wit vaak zalm, tonijn en gamba’s op je bord krijgt, maar geen lokale vangst. Terwijl Noordzeevis een van de gezondste en duurzaamste vissoorten ter wereld is. En ook nog eens heel lekker. Tekst Marjolein Schuman | recepten Nederlands Visbureau en VISRECEPTEN.NL | beeld Ingmar Timmer | met dank aan Stichting Noordzeevis uit Scheveningen

De populairste vissen uit de Noordzee ken je waarschijnlijk wel: kabeljauw, schelvis en bijvoorbeeld de platvissen tarbot en tongschar. Maar er is zoveel meer dat ons bord niet bereikt. Negentig procent van de vissen uit de Noordzee verdwijnt meteen naar het buitenland. Als het aan de Stichting Noordzeevis uit Scheveningen ligt, komt hier snel verandering in. Ons doel is om veel meer mensen te laten genieten van vis die de Noordzee te bieden heeft. Dit doen we door die op de kaart te zetten, aldus het bestuur dat sinds 2016 consumenten en vissers voorlichting geeft en zelfs persoonlijk bij die strandtent gaat pleiten voor meer vis op het menu. Het eten van vis uit de Noordzee is het minst belastend voor het milieu: de vis wordt dichtbij gevangen en daarna rechtstreeks van de visafslag naar winkel of restaurant vervoerd. De Noordzee is ook een van de schoonste zeeën ter wereld. Door strenge regels is er geen overbevissing, minder bijvangst en minder brandstofgebruik. Vanwege de ‘korte trek’ van de vissersboten, zijn de vissers korter op zee en is de vis het meest vers.

Paaigedrag

Een van de meest beviste en gegeten soorten van de Noordzee is de schol. Het viswijfje zorgt gelukkig voor voldoende nageslacht – ze kan tot wel een half miljoen eitjes produceren! In de paaiperiode, die in december begint, klonteren de wijfjes op de zeebodem samen om kuit te schieten, ze legen hun eierstokken. Een etage hoger laten de mannetjes hun hom los, het sperma. Dat daalt neer en versmelt met het door de wijfjes achtergelaten kuit. Erg intiem is het niet, maar het doel heiligt de middelen. Na acht dagen beginnen de larven uit de eitjes tevoorschijn te komen. Na bijna twee maanden vindt een indrukwekkend metamorfose plaats: het linkeroog verschuift naar de bovenkant van het hoofd en de kleine visjes gaan met één kant beneden zwemmen. Een nieuwe generatie platvissen is geboren.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife magazine!

Nu in #WINELIFE#54

nl_NLNederlands