· 

Sherry: de miskende parel van Andalusië

Toen wij het Smurfenlied nog meezongen, ging Karel de Graaf al de hort op, zwervend door Europa om zijn grote liefde te volgen: wijn! Een vat vol kennis dus, die Karel. Hij deelt zijn herinneringen en meningen graag met ons. Dit keer duikt hij dieper in de sherry, de krachtpatser uit Zuid-Spanje die een glorieuze comeback maakt. Tekst Karel de Graaf

 

Sherry beleefde zijn hoogtijdagen in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. Zo zou menig huisvrouw destijds een sherrydieet gevolgd hebben om enige kilo’s kwijt te raken. Maar wie denkt dat sherry een ouwelullendrankje is, dat het sherrygebied culinair niet aantrekkelijk is en dat sherry passé is, vergist zich driemaal.

 

Combinatiemogelijkheden

 

Sherry – sinds enige tijd spreekt men liever van ‘Vinos de Jerez’ – heeft een historie van maar liefst drieduizend jaar. In de regio Cádiz begonnen de Feniciërs al duizend jaar voor Christus met wijnbouw. De Grieken, Carthagers en Romeinen volgden hun voorbeeld. In 711 begon met de slag bij Guadalete de Moorse (Arabische) overheersing die in sommige delen van Spanje tot 1492 duurde. In 1933 werden de eerste Spaanse herkomstbenamingen in het leven geroepen: Jerez en Málaga. Deze behoren tot de oudste van Europa. Ons land importeerde in de hoogtijdagen zo’n veertig miljoen liter sherry per jaar. Daarvan resteert helaas nu nog maar zo’n acht miljoen liter. Werd sherry vroeger veel thuis gedronken, nu staat sherry bij veel restaurants op de kaart. Langzaam maar zeker ontdekt de horeca de vele combinatiemogelijkheden die sherry’s bieden.

 

Lees meer in #WINELIFE#54