· 

Koopgids: droge, stille Chenin Blanc uit de Loire

Chenin Blanc is een kameleon. Niet zozeer zoals het reptiel vanwege zijn wisselende uiterlijk. Nee, de kleurrijke druif ontpopt zicht tot een heel scala aan verschillende wijnen: magnifieke bubbels, goddelijke dessertwijnen én een enorme variëteit aan verschillende droge wijnen. Niet alleen in Frankrijk, maar daarbuiten ook, vooral in Zuid-Afrika. Kortom, teveel voor één Koopgids. En dus focussen we ons op droge, stille Chenins uit de Loire.

 

Waarom uit de Loire? Dat is de klassieke wijnstreek van Chenin Blanc. Zijn tweede naam is niet voor niets ‘Pineau de la Loire’. Al eeuwenlang staat hij daar zijn mannetje. Eerst alleen in Anjou, later vooral ook in Touraine. Hoe lang de druif ook al meegaat, zijn bekendheid valt ietwat tegen. Bar weinig mensen die in een wijnwinkel specifiek om Chenin Blanc vragen. Of in een restaurant, terwijl hij nou juist zo’n dinerpotentie heeft. Ook heeft hij letterlijk en figuurlijk in zijn thuisland Frankrijk niet veel aan terrein gewonnen. Minder dan een procent is zijn aandeel als je naar de wijngaardoppervlakte kijkt. In de jaren ’70 moest hij ruim plaats maken voor de andere, op dat moment meer populaire druiven, Gamay en Sauvignon Blanc. Aan de ene kant is zijn wat tegenvallende populariteit enigszins begrijpelijk: Chenin is met zijn hoge zuren, uitgesproken smaken en vaak enorme concentratie niet direct een allemansvriend te noemen. Jammer aan de andere kant, want hij is met al zijn verschillende verschijningsvormen juist ook zo’n intrigerende, gave druif.

 

Nog steeds zijn Anjou-Saumur en Touraine de belangrijkste plekken voor Chenin Blanc. Van borrelwijn tot dinerwijn, van beendroog tot off-dry, de keuze is groot. De bodemsoorten die je in deze streken treft, zijn medeverantwoordelijk voor de uiteindelijke stijl van de wijn. Hou je van wijnen met scherpe zuren, zoek dan naar Chenins van kalkrijke gronden, zoals die uit Saumur of (een deel van) Touraine.

 

Lees het hele artikel in WINELIFE #53