· 

Zonnende Vitis

Wijnmaker word je niet zomaar. Een wijnmaker moet rekening houden met een hele waaier aan factoren. Op sommige kan hij invloed uitoefenen, op andere weer niet. Een van de belangrijkste factoren is de invloed van de zon. Maar heeft een wijnboer hierover wel iets te zeggen? Kan hij deze beïnvloeden? Ja en nee.

 

In het zonnige seizoen schermen de meeste mensen zich het liefst af tegen de directe invloed van de zon. Vitis vinifera, de druif waarvan de meeste wijn wordt gemaakt, zoekt de zon juist op. Dat is zijn aard. Voor het optimale resultaat moet de wijnmaker echter aan de bak. Goede wijn maken is nooit simpel en begint altijd in de wijngaard.

 

Dat de zon van onschatbare waarde is voor de wijnboer én de wijnliefhebber is natuurlijk een no-brainer. De zon is de raison d’être van het leven, de druif en dus ook van wijn. Middels fotosynthese worden in het blad van de druivenplant, net zoals in alle andere groene planten en bomen, koolstofdioxide en water omgezet in zuurstof en koolhydraten. Dat klinkt simpel, maar dat is het helemaal niet. Koolhydraten hebben namelijk meer energie in zich opgeslagen dan koolstofdioxide en water. Het bijzondere aan fotosynthese is dat de energie die hiervoor wordt gebruikt 150 miljoen kilometer hiervandaan wordt opgewekt. Het wondermolecuul chlorofyl is hiervoor verantwoordelijk. Het absorbeert energie direct uit het zonlicht en bouwt hiermee energierijke koolhydraten op, zoals sucrose en glucose, oftewel suikers. De druif gebruikt deze koolhydraten als energie- en bouwstofleverancier van alle processen in de druif zelf, waaronder groei. Voor ons als wijnliefhebbers is het vooral interessantdat er ook suikers worden opgeslagen in de druif. Deze suikers worden tijdens de vergisting omgezet in alcohol en staan daarmee direct aan de basis van wijn.

 

Lees het hele verhaal nu in #WINELIFE #53