Drink wijn voor het klimaat

Drink wijn voor het klimaat

Als er iets afhankelijk is van het weer is het wel de wijnbouw. Producenten bekijken de dagelijkse temperaturen met argusogen, want de kleinste verschillen in het klimaat hebben invloed op de oogst. De huidige klimaatverandering, veroorzaakt door het broeikaseffect, is een grote boosdoener. Hoe gaat een wijnproducent hiermee om? Tekst Charlotte van Zummeren | Beeld Familia Torres

D e gevolgen van de klimaatverandering zijn velerlei en grofweg samen te vatten tot: meer warme dagen en minder koude dagen, extreme neerslag en een stijging van de luchtvochtigheid. Wijngebieden hebben hier last van. Frankrijk heeft al een paar jaar achter de rug met veel klimaathinder, Spanje heeft weer meer last van droogte. In de Penedès in het Catalonië van Familia Torres hebben ze vooral hinder van te weinig neerslag en stijgende temperaturen. Het wijnhuis organiseert daarom een seminar voor journalisten uit binnen- en buitenland om te laten zien wat voor oplossingen ze in de planning hebben om de stijgende temperaturen te beteugelen. “Op dit moment hebben we een stijging ten opzichte van dertig jaar geleden en dat kunnen we aan. Maar we moeten kijken naar de toekomst, in het geval het nog verder gaat stijgen”, zegt Miguel A. Torres, president van de gelijknamige Bodegas. Dat is nog niet alles, ook duurzaamheid én de eigen CO2-uitstoot zijn onderdeel van het beleid van het wijnhuis, stelt hij. ‘Het was Al Gore’s film An Inconvenient Truth die mij ertoe bracht iets te willen doen.’

Nu in Winelife #53! Bestel hem hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife magazine!

nl_NLNederlands